понеделник, 5 септември 2011 г.

DIY: Хидратиращ крем за лице

Здравейте, приятели :)

Знам, че отдавна не съм се разписвала тук, но просто бях страшно заета и наистина нямаше кога. Хубавото е, че съм почти цял месец отпуск ( под грижите на мама у дома) и ще имам достатъчно време за наваксване ^=^
И така, след подреждането на стаята ми ( повече от два часа отчаяно въртене в кръг над купчини дрехи и виене с Алис Купър <<-- бива ме в чистенето, а?), пазаруване на това-онова, среща с момичетата и унищожителен тринайсет часов сън, отново съм на линия.
Днес с две приятелки подхванахме темата за кремовете за лице - нали знаете, кои са най-добри, кое е за предпочитане и накрая все пак стигнахме до въпроса как да си ги направим сами. Любимото ми DIY - Do It Yourself :)

Според мен е страхотна идея да си направим сами крема за лице, използвайки съставките, които са най-полезни за нашия тип кожа. Все пак в готовите продукти винаги има по нещо, което да не ни пасва идеално или дори да се окаже крайно непрепоръчително, да не говорим, че като нищо може да сме алергични към някоя от химическите съставки.
Имайте предвид, че когато се захващам с домашно приготвена козметика, винаги гледам да е нещо наистина лесно и изпълнимо, чиито съставки могат да се намерят само с разходка до магазина или аптеката ( ако си ги нямаме вкъщи, разбира се).
И така, в повечето рецепти из нета се използват бадемово масло и мед, лимонов и портокалов сок, розова вода, глицерин за силна хидратация и зехтин за блясък. А защо е така ли?
Ами...
На първо място, любимата ми розова вода.

Аз лично я използвам вместо тоник за лице и не я сменям за нищо на света. Тя тонизира и успокоява кожата, помага при подпухнали очи и освежава лицето.









Глицерин - разреден с малко вода, омекотява и силно хидратира кожата, а всички знаем какво богатство е добре хидратираната кожа.
Лимонов сок - премахва излишното омазняваме, омекотява и има лек избелващ ефект.
Друга моя отскоро любима съставка са прасковите. Освен че са изключително полезни като плод, те съдържат цял куп витамини. Като започнем с В1, В2, В9, РР, С, Е и каротин, та чак до калий, натрий, фосфор, магнезий и калций.
Ами медът? По принцип можем да го използваме като ексфолиант, но свойствата му не се изчерпват до тук. Той предпазва кожата от изсушаване, особено ако е изложена на сух и замърсен въздух, хидратира в дълбочина и запазва влагата в кожните клетки. Прониква в дълбочина и предпазва от спукване на капиляри и поява на акне и други зачервявания по кожата, а ароматът му действа релаксиращо.
И не на последно място, нека имаме предвид и бадемовото масло. Подходящо за всеки тип кожа, успокоява, омекотява, заглажда кожата. Задължителна придобивка, дори и когато се използва в натурален вид.




Ето и моята рецепта:
1. Глицерин;
2. 1 лъжица мед;
3. 2 лъжици розова вода;
3. 1/2 лъжица бадемово масло;
4. сокът от половин лимон;
5. една обелена праскова;
6. празно бурканче с капаче :)


Как се прави ли? Просто смесваме всичко до получаване на хомогенна смес, загравяме за десетина минутки на котлона, охлаждаме и пъхваме в бурканчето. Добре е да го съхраняваме в хладилника, за да се запази за по-дълго време.
Нанасяме от крема сутрин върху чиста кожа, докато попие и сме готови.


Друга чудесна идея е да си направим сами нощен крем. Нощните кремове за лице по принцип за по-гъсти или " тежки" от дневните по обясними причини.Все пак те работят за нас, докато спим, дарявайки ни с по-здрава, по-гладка и сияна кожа. 
Рецептата, която ще ви представя, е изключително лесна и достъпна.
Сваряваме отвара от половин чашка вода с микс от любимите ни билки. Не се колебайте да импровизирате. Лавандула за приятен аромат, мента, мащерка, дори розови пъпки.
На котлона загряваме няколко лъжички бадемово масло със същото количество пчелен восък и бъркаме до хомогенна смес. Постепенно прибавяме към тях билковата отвара и бъркаме на котлона до получаване на хомогенна смес. Не забравяйте да охладите сместа и да я държите на хладно и тъмно място - разбирайте хладилника, ^_^. И ето че сме готови.


Последен съвет: не може да очакваме от който и да е продукт да подейства за една нощ. Бъдете упорити, използвайте последователно и след не повече от седмица ще забележите резултата.
И не забравяйте, септември е. Месецът на циганското лято и златните листа. Възползвайте се максимално от слънчевите лъчи и топлото време.
Приятен и усмихнат неделен следобед на всички.


С много любов,


Джои :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар