събота, 2 юли 2011 г.

Когато косата се къдри от влагата...

Днес отново валя...
валя и то много...

Напоследък в това лошо и влажно време косата ми става още по-чуплива от обикновено и това създава доста сериозни проблеми на прическата и самочувствието ми. Трябва да си призная, че лично аз не полагам кой знае каква голяма грижа за косата, но наличието на този проблем ( и естествено отстраняването му) ме накара да се поразровя по темата.

Накратко ето какво научих от проучването си:

1. Можем да запазим косата си изправена като използваме интензивен балсам - оставяме го да действа на косата поне 5 минути преди да отмием. Ефект: оказва се, че сухата коса е по-склонна към поемане на влагата от въздуха и съответно да се навива, докато обилното количество балсам в косъма би трябвало да го запази добре хидратиран и устойчив на климатични влияния...

2. Имате ли навик да бършете мократа си коса с кърпата, за да се изсуши по-бързо? Ами недейте. От една страна това може да доведе до разцепване на косъма ( а това рано или късно неминуемо вика ножицата на помощ), от друга по този начин горният сму слой загрубява и отново води до очупване на косата;

3. За да се предпазите от излишно изсушаване на  косъма ( което неминуемо води до горните две) винаги преди да използвате сешоар или преса, слагайте защитен спрей - почти всички козметични марки предлагат пяна за коса със защитен ефект и различни видове серуми за защита, течните кристали ( моя нова мания :$) също помагат.


4. Ако времето е влажно, пробвайте да станете малко по-рано и да си направите сами къдрици. В случая първо, вие, а не дъждът, ще сте тези, които имат думата, и второ, по този начин можете да си доставите доза допълнително добро настроение в мрачния дъждовен ден. Идеята е направо чудесно и кълна се, изобщо, ама изобщо не ми беше хрумвало преди да го прочета в нета.

5. Балсам за изправяне на косата - да, да и пак да! От личен опит знам че приглажда и държи изправена косата почти през целия ден независимо от времето. Говоря пак за онзи на taft, т.е. ето този:
 <<< - - не струва повече от 10лв и си върши работата ;)


1 коментар: