четвъртък, 7 юли 2011 г.

Домашни маски за коса?


Излишна храна в хладилника? Дайте да си я мацнем на главата, пък да видим дали ще се получи. Дълго време си мислех точно това за домашните маски и ми беше абсолютно невъзможно да си представя подобно нещо на косата си. Все пак в повечето от тях има хранителни продукти, добавки, растителни мазнини и други подобни. Факт е обаче, че някои подобни маски наистина помагат. Защо иначе в повечето козметични продукти ще има екстракт от яйце или коприва например? 
Хм... ето някои от най-често срещаните съставки в домашните маски за коса:
   





 яйцето подхранва и заздравява косъма. Придава блясък и мекота;

Кисело мляко: 
   



  млечните протеини и ферменти възвръщат еластичността на косъма;


Ябълков цет: 

    придава блясък и прави косата лесна за разресване;

Зехтин:  
 


  за мекота и блясък;


Лимон: 

 


използва се за заздравяване и поддържане на усещането за чистота; 



Всеки от изброените може да се използва и сам по себе си. Така например лично на мен фризьори са ми препоръчвали да  пръскам лимонов сок в корените на косата си срещу омазняване (  идеята обаче не е добра - косата остава чиста на вид, но доста неприятна и суха на допир).

И тъй като всеки продукт действа сам за себе си, но явно не е достатъчен, чудесата стават при съчетанието.
Тези маски съм изпробвала и смея да твъдя, че наистина действат:

Срещу мазна коса

Маска с яйце и кисело мляко – смесвам едно яйце с 50 грама кисело мляко и нанасям на измита коса. Изплаквам с хладка вода след около 10-на минути.

Белтъчна маска – разбивам един белтък на сняг и добавям лъжичка сол и сок от 1 лимон. Белтъкът омекотява, а солта и лимонът поддържат косата чиста. Изплаквам след около половин час.

 
За подхранване
Маска за блясък - заквасена сметана с пасирани плодове – разнася се по цялата коса, стои 30 минути и се измива с жълтък вместо с шампоан. Т.е. сякаш насапунисваме с шампоан, само че използваме жълтък :).

Медена маска: 1 лъжица мед и сок от 1 лимон. Разбърквам, нанасям по дължината на косъма и изплаквам ( този път с шампоан) след 10 минути ;)

Млечна маска: разнасям 150гр кисело мляко по дължината на косъма, увивам с кърпа и чакам 20 мин., след което изплаквам.

Общо взето това са всички направени в домашни условия маски, които съм пробвала. Лесни са за изпълнение, усещането от това да ги сложиш на косата си не е толкова ужасно като да се намажеш със зехтин ( само мога да си представя какво е да стоиш с тази мазнотия по себе си) или газ или майонеза, а и наистина постигат целта си. Въпреки че останах доволна от резултата, не бих се отказала от фабричните си продукти. Все пак и те съдържат почти същите съставки или много от тях са на тази основа. Домашните маски са приятни и особено полезни от време на време, защото дори и косата ни има нужда да си почине от химикалите, използвани в шампоаните и балсамите,  а и просто защото е истинско удоволствие да пробваш нещо различно, от което да има полза.
Така че, моят съвет е, опитайте. Можете да извлечете единствено полза, а и няма да навреди, ако не помогне.


С много любов,

Джои :)

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар