неделя, 10 юли 2011 г.

Тъмни кръгове под очите? Не, благодаря...

Тъмните кръгове под очите могат да ни състарят повече от бръчките или сивите коси. При някои от нас проблемът може да е временен, но при други той продължава достатъчно дълго, за да го подценяваме. Аз лично имам проблем с тъмните кръгове от както се помня. Няма значение дали съм отпочинала или не съм спала цяла нощ – ситуацията е една и съща. Ако не взимам мерки, бих приличала на панда или нещо подобно ( хехе, не е чак толкова зле, но определено не е и за пренебрегване).

Какво ги причинява?

1.       Тънката и деликатна кожа около очите е един от основните виновници за тъмните кръгове. С времето тя изтънява дори повече и става причина кръвоносните съдове отдолу да бъдат по-лесно забелязвани. Слънчевите лъчи могат да доведат до още по-силно изтъняване, тъй като увреждат кожата по принцип.
2.       Алергии: алергията към полени например може да  доведе до подуване на очите, от което лицето изглежда още по-уморено и отпаднало, в резултат на което тъмните кръгове изпъкват повече.
3.       Гените ни: често тъмните кръгове се предават по наследство. По-ясно забележими са при хора със светла кожа като моята и вдлъбнати навътре очи.
4.       Задържане на течности: задържането на течности или факторите, които ги причиняват могат да доведат до разширяване на капилярите и изведнъж се появяват лилаво-сини очертания под очите.
5.       Липса на сън – от това кожата изглежда по-бледа от обикновено и подчертава тъмните кръгове.
6.       Недостиг на желязо.
7.       Дехидратация на кожата.

Съвет: когато се събудите, не търкайте очите си с ръце. Това от една страна може да изтъни допълнително кожата, второ – да подуе капилярите, от което те да изпъкнат още повече.

Как да се справим с тях?

Макар че няма как да премахнем напълно тъмните кръгове, можем да е поне да намалим видимото им наличие възможно най-много.
Това може да стане по няколко ефективни начина, които без проблем се прилагат в ежедневието:
1.       Пийте много вода, за да се преборите с хидратацията;
2.       Около зоната на очите нанасяйте дори и тънък слой слънцезащитен крем с фактор поне 30. По този начин ще препдазите максимално деликатната кожа от вредното въздействие на слънчевите лъчи;
3.       Почивайте достатъчно. Ако не друго поне си осигурете задължителните осем часа сън на нощ;
4.       Слагайте студени компреси под очите всяка сутрин след като се събудите. Аз използвам замразени в камерата мокри кърпички, слагам ги на очите и чакам да се загреят преди да ги махна. Кърпичките запазват влажността си, не се втвърдяват напълно в камерата и лесно могат да се огънат по формата на очите. Освен това съдържат антисептик. Вместо кърпички можете да използвате студени торбички за чай, но не билков. Най-добре е да са със зелен или черен чай, заради антиоксидантните им свойства и наличието на кофеин, който възобновява и стяга кожата.
5.       Използвайте околоочен крем с витамин К. Той помага при лекуването на синини по кожата, следователно и тук би помогнал. Аз лично обаче предпочитам околоочен крем с витамин С, който освежава и помага за въстановяването на кожата. Също така витамин С подсилва кръвоносните съдове.


И идва ред на козметичната намеса...

След като вече сме направили всичко възможно, за да редуцираме тъмните кръгове, време е да прикрием каквото е останало от тях.
Задължително използвайте околоочен кремообразен или течен коректор. След като го нанесете с четката, не размазвайте грима под линията  на очите с пръсти, а хубаво разнесете с четка за грим с къс косъм. Целта е не да попие в кожата, а възможно най-добре да се слее с ествествения тен на лицето.
Не излизайте извън тъмните кръгове под очите!!!
И винаги, винаги използвайте коректор, който е поне един тон по-светъл от фон дьо тена ви, а ако кръговете са наистина упорити, вземете дори два нюанса по-светъл коректор.
  Моят коректор? Досега използвах този:



Manhattan wake up коректор. Осигурява перфектно покритие, без допълнително омазняване на кожата, а вместо това я подхранва и овлажнява ( 9.20лв в парфюмериите). 
   Онзи ден обаче се натъкнах на ново съкровище -  Golden Rose Liquid Consealer ( 7 лв). Изобщо не се подлъгвайте по марката, направо е чудесен. Освен, че също се справя чудесно с недостатъците, има чудесна малка четка и завъртащ механизъм, който изтласква малко количество от коректора право в четката. Невероятно лесен за нанасяне.
С много любов,

Джои :)

2 коментара: