събота, 2 юли 2011 г.

Грижа за косата: какво да правим, когато имаме мазни корени и сухи краища

Грижата за косата е една от основните стъпки за изграждането и поддържането на перфектен външен вид. За да имаме прекрасна коса, блестяща от здраве и красота, естествено трябва да бъдем изключително внимателни при избора на подходящите продукти.

Моята коса има доста сериозен проблем – мазна в корените, изтощена и суха в краищата, боядисана... естествено, ако не полагам грижи за нея, бих приличала на истинско плашило. Ето какво мисля аз по отношение грижата за такъв тип коса:

Хора като мен, чиито корени се омазняват и слепват още на първия ден след измиване, трябва да стоят далеч от всякакви видове креомообразни шампоани. В същото време, ако в краищата косата е суха, шампоанът за мазна коса няма да помогне много сам по себе си. Това, което можем да направим в случая, е да се сдобием с балсам, който да прилагаме в краищата, подкрепен от маски, серуми, кристали и всякакви други подхранващи продукти. Единственото изискване е да не ги втриваме в корените.
Не втривайте маските и балсамите в корена!!! <<< --- /хехе, открих топлата вода :$/

И след като ще ползваме повече от един продукт, трябва да знаем на кой да се доверим и от кой да бягаме надалеч...





    За да предотвратим лесното омазняване на косата, е най-добре да използваме не козметични, а медицински шампоани – естествено всичко е въпрос на личен избор, но... никога не вреди да опитаме нещо ново, нали?
От всички предлагани на нашия пазар, предпочитам да се доверя на тези марки:
Ce-ce

 ( 17лв) освежава косъма и засилва усещането за чистота за по-дълго време. От опит казвам, вярно е, издържа до два-три дена след измиването, за повече не мога да гарантирам, защото на втория ден гледам да я мия отново – просто лош навик. Важното е, че през периода на „ немиене” поне при мен свежестта си остава.













PHYTOCEDRAT (22лв) – доста хора го препоръчват и затова предполагам, че си заслужава. За момента все още не съм го изпробвала, но смятам още следващия месец да се сдобия с него. Не за друго, а защото привикне ли косата към дадена марка е хубаво бързо да сменяме въпросната марка. Освен че почиства в дълбочина, този шампоан запазва и обема, прилага се два пъти седмично.
  





  Съвет: за да не се омазнява допълнително косата, е хубаво да избягваме измиването с гореща вода и прекаленото масажиране на скалпа. Възможно е да трябва поне два пъти да измием косата си с шампоан. При първото измиване се почистват всички замърсявания и мазни секрети, а при второто просто подхранваме косъма. Освен това при второто сапунисване не е лошо да оставим шампоанът да подейства две-три минути преди да отмием, защото по този начин полезните съставки се абсорбират по-лесно.
2.       Балсам за подхранване на суха и изтощена коса – няма вариант да я омазни след като не слагаме в корените, а само в краищата... освен това ще помогне за разсресването – по-малко накъсвания – и ще придаде допълнителен блясък...Обикновено използвам този:











 или този:










...като зависи доколко изправена искам да ми е косата, разбира се.



В последно време обаче четох статия за този:

Тъй като наближава време за месечното ми пазаруване за козметика, определено се изкушавам дали да не си поглезя косата нещо подобно.
3.        
      Поне веднъж седмично косата има нужда да бъде поглезена. И защо да не й дадем тази малка почерпка с някоя супер подхранваща маска, след като всеки ден сме я подлагали  на стрес от изсушаване, връзване, извиване, изправяне, парфюмиране, стилизанти, лакове или какво ли още не ( много експериментирам, знам :$)...
      Има два варианта за маска за коса – от естествени продукти, т.е. домашно приготвена, или фабрична. Не е лошо да редуваме от време на време. В момента ще ви разкажа само за фабричната, която използвам, защото в момента изпробвам някои домашно приготвени за първи път и смятам да им направя отделна тема  ;)
      Loreal... няма да разказвам за любовната си история с Loreal, защото има да си говорим, докато осъмнем. За това просто ще кажа:  
Elseve total repair 5 на Loreal ( струва към 13лв)… повярвайте ми, поне при мен действа. Не я позлвам всеки ден, но след измиване веднага усещам ефекта.
Ето и описанието на продукта в официалния сайт: Концентрат от активен серум с Про-кератин и Серамид възстановява чак до кератиновите клетки и подхранва интензивно Вашата коса.
Разпределете по цялата дължина на косата, като наблегнете на върхо вете и оставете да подейства от 1 до 2 минути. Много бързо измиване. 
4.       Кристали за коса – нанасят се преди изсушаване за защита на косъма от горещата струя на сешоара, освен това придават допълнителен блясък и еластичност:
<<-- не повече от 6 лв, ако не се лъжа бяха и по-евтини в зависимост от големината на бутилката. Едно от доказателствата, че продуктът може да бъде качествен дори и на ниска цена и въпреки липсата на голямо име и масова реклама...

Пазарът днес предлага достатъчно възможности за импровизация и защита. И не забравяйте, най-скъпото, не винаги е най-добро. С малко средства можем да постигнем забележителни резултати... :)

 С много любов,


Джои

1 коментар:

  1. Аз също мнооого си изправях косата после с Glis Kur ,точно лилавата серия шампоан балсам ,маска и спрей,но със времето почнах да се харесвам и с къдрава,не е чак толко зле нали ?

    ОтговорИзтриване