събота, 22 октомври 2011 г.

Лесна и бърза вечеря по китайски

Здравейте, приятели :)

Трябва да си призная, че рядко ми се случва да готвя, а още по-рядко това, което сготвя, става за ядене :$

Само че наскоро, докато се ровех в интернет, попаднах на някакво клипче в youtube - едно момиче приготвяше китайско ястие, което ( да не повярва човек) ми се видя достатъчно лесно, че да се пробвам и аз. И още по-невероятно - получи се, а вкъщи щяха да се избият за него.

Ако и вие не се взимате много насериозно, докато готвите, ако нещата не винаги се получават, ако искате да пробвате нещо ново и интересно без много усилия, ето ви идея.

Рецептата е много проста и изисква минимално усилие и време ( на мен цялото нещо ми отне около час и половина, което е малко, като се има предвид, че обикновено като заготвя ми отиват поне по три часа в кухнята:$ ).


Продукти за две порции:


1. Половин кг лук;
2. 4-5 големи картофа;
3. Прясно мляко
4. Буркан мариновани гъби;
5. Пакет кайма ( неовкусена);
6. 200 гр кашкавал
7. Олио;
8. Щипка сол...

Как да го направим:

Белим картофите и ги нарязваме на едри кубчета, след което ги сваряваме с две лъжици мазнина.


Междувременно нарязваме лука и го запържваме заедно с мазнината и две супени лъжици от маринатата на гъбите.


След като лукът е омекнал и е станал златист добавяме гъбите и каймата.
Отстраняваме от огъня, когато и каймата се запържи.


Изсипваме всичко в тавичка.

Точно навреме картофите са се сварили. Намачкваме ги на пюре добавяме малко мляко - не е задъжително, но така пюрето става по-пухкаво. Ако имате масло, няма да навреди да сложите малко в пюрето, но тъй като нямах...

Слагаме пюрето върху каймата и лука в тавичката и го разпределяме така, че да покрие цялата тава ( не смесвайте картофите с каймата и лука :) ).

Най-накрая поръсваме обилно с кашкавал. Преди да го сложим във фурната трябва да изглежда ей така:


Запичаме на 250 градуса около петнайсет - двайсет минути, докато кашкавалът стане златист.

Сервираме :)

Приятен апетит,

Джои :)

4 коментара:

  1. Hmmm, kaima, kashkaval, kartofi... kitaisko kazvash? Ha ha ha, razveselime rano sutrinta :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Джои!
    Не знам на каква възраст си,но много ми хареса начина, по който поднасяш рецептата на това ястие.Сигурно е станало вкусно?!А за това,че рядко ти се получават ястията просто пробвай - с повече желание всичко се получава.Да,сега българската жена е много натоварена,стресирана и все бързаща.Но поне в почивните дни опитай да зарадваш семейството си с нещо ново и разнообразно.Сега има толкова много кулинарни сайтове,в които и аз намирам интересни рецепти /въпреки,че от 40 години съм семейна и готвя редовно/.При мен вече е рутина,но аз винаги всичко съм правила не по задължение, а с удоволствие за моето семейство.Желая ти успех в кулинарията /не е задължително да стоиш все в кухнята/,и много вкусни ястия за всички в твоя дом!!!

    ОтговорИзтриване
  3. хехе, пробвам, и желание имам голямо, но просто някои неща като не му се отдават на човек... :$, благодаря за хубавия коментар :).
    А що се отнася дали рецептата е китайска или не - ами така каза момичето от youtube, колко е вярно не знам ( пък тя си беше китайка). Все пак, кашквалът е моя идея, тя беше ползвала някакво сирене, но не помня какво ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда лесно и вкусно - ще го пробвам някога. Допадна ми. :) Успех в кулинарията...

    ОтговорИзтриване